Hvor mye tid trenger en barnefamilie før flyet går?

Et spørsmål mange barnefamilier har stilt seg selv, er hvor lang tid de trenger på flyplassen. Det er mye som skal organiseres og tas i betraktning, og på avreisedagen er det godt å ha forberedt seg.

Bilde av to barn som sitter i en bil og skal på ferie

Enten du er typen som blir lett stressa, eller om du er den som ikke blir det i det hele tatt, så vil du garantert kjenne pulsen slå dersom du plutselig er sent ute til et fly. Vi har sett på noen av de punktene du bør ta med i betraktningen som avgjør hvor tidlig du må være på flyplassen før avgang.

 

Utenlandstur eller innenlandstur?

Om du skal reise utenlands eller innenlands har en del å si for når du må møte opp på Gardermoen. Det finnes nemlig minimumskrav for både innland, utland, charterreiser og direkteflyvninger til USA. På Gardermoen er innsjekk for innenlandsreiser minimum 1 time før avgang og 1,5 time før avgang på utenlandsreiser. For deg som skal på charterreise åpner innsjekkingsskrankene 2 timer før avgang og stenger 1 time før avgang.

Direkteflyvninger til USA har egne regler, men det er vanlig at innsjekk åpner så tidlig som 3 timer før avgang, og stenger 1 time før avgang. På Avinor sine nettsider kan alle reisende få en generell oversikt over reglene, men her er det viktig å merke seg at avvik kan forekomme. En god huskeregel er å alltid sjekke billetten og flyselskapets egne nettsider da de forskjellige selskapene i noen tilfeller operer med forskjellig policy. 

 

Innsjekk og bagasje

Bruk de elektroniske hjelpemidlene vi har for alt de er verdt. Sjekk inn via pc eller mobil opptil et døgn før avgang. Allerede her kan du spare mye tid!

Som barnefamilie på tur kan det fort ende opp med å være flere kofferter enn antall reisende i reisefølget. Bagasjen kan ofte by på litt ekstra utfordringer før innsjekk. For eksempel er det ikke uvanlig at en i familien har litt for tung bagasje, og det må omorganiseres koffertene imellom. Du har sikkert sett det før – en stressa familie på fem som må ut av køen ved innsjekkingskranken og febrilsk pakke om koffertene for å unngå dyre avgifter. Sørg for at alt er pakket riktig og innenfor de restriksjonene som er satt for det aktuelle flyselskapet. Et godt tips er å gå til anskaffelse av en liten bagasjevekt så du kan veie kofferten hjemme før dere drar av gårde.

Som på de fleste større flyplasser i verden gjennomføres en stor andel av all bagasjeinnsjekk på Gardermoen på automater. På Gardermoen er det mange innsjekkingsautomater, og de kan brukes på nesten alle avganger. Dette varierer fra selskap til selskap og destinasjon. Her er det uansett tid å spare.

 

Oppmøte ved gate

Når du skal møte opp ved gaten avhenger dette av reglene til flyselskapet du skal fly med. Både Norwegian og SAS operer med en fast tid der gaten stenger 20 minutter før avreise på alle avganger. Når du først har kommet deg trygt gjennom sikkerhetskontrollen, er det viktig å holde ører og øyne åpne. Ta en jevnlig titt på avgangstavlene og lytt ved kunngjøringer da det kan være ditt fly det gjelder. Ofte byttes gater og tidspunkter som gjør at du som reisende må tilpasse deg. Når «boarding» kommer opp ved din flyvning, er det bare en ting å gjøre: komme seg bort til gaten. Dersom «last call» dukker opp og du enda ikke er utenfor gaten, da er det bare en ting å gjøre: løp alt du har.

 

Uforutsette hendelser

Uforutsette hendelser er enhver reisende sitt verste mareritt. På vei til flyplassen er det mye som kan skje, som forårsaker forsinkelser. Enten du har kort eller lang reisevei til flyplassen, bør man alltid ta i betraktning at det kan oppstå noe som gjør at du får litt dårligere tid enn planlagt. Planlegg en halvtimes tid ekstra før angitt oppmøte. Det er mye bedre å kunne slappe av på flyplassen og vente en ekstra halvtime, enn å plutselig ligge en halvtime bak skjema.

Det er vanskelig å komme med konkrete svar på hvor lang tiden en faktisk bør beregne. Som nevnt så er det noen faste tidspunkt satt av de respektive flyselskapene man må forholde seg til. Så lenge du er godt innenfor disse fristene skal alt gå fint, og dere vil rekke flyet deres.

  • Les hvordan du enkelt kan komme deg til Gardermoen med bil og velge en parkering på Gardermoen som er enkel og effektiv.

Skulle du ønske en mindre ting å bruke unødvendig mye tid på kan vi i Dalen Parkering hjelpe deg. Ta bilen til flyplassen, parker oss hos og bli fraktet trygt til flyplassen på kort tid. Kontakt oss for mer informasjon om parkering på Dalen Parkering.

Kontakt oss