Stresset før ferien? Disse tipsene kan hjelpe deg

Noen påstår at reisen er selve turen. Hvorfor ikke starte reisen på best mulig måte? Her er 7 tips som gjør reisen til flyplassen helt stressfri.

 

stressfri reise

 

Mange av oss reiser for å komme oss vekk fra hverdagens mas, kjas og ikke minst stress. Likevel kan mange kjenne seg igjen i at reisen starter med høy puls, svett panne og lett irritasjon. Du haster til flyplassen, skal rekke innsjekk av bagasje, sikkerhetskontroll og boarding før kan puste ut. Du kom deg i det minste på flyet.

Veien mot kiling i magen, dotter i ørene og en endelig følelse om at nå er du på vei trenger ikke være så stressende. Med disse 7 tipsene blir turen til Gardermoen en lek, uansett om du reiser alene, med venner eller familie.

 

1. Sjekk at alt du trenger er oppdatert når du bestiller tur

Det velkjente prinsippet «bedre føre var enn etter snar» bør uten tvil følges når det er snakk om reising. Det er derfor en god idé å sørge for at all dokumentasjon du skulle trenge til turen din er i skjønneste orden så snart du kan.

 

alt klart før tur

 

Sørg for å ha gyldig pass (enkelte land stiller krav om gyldighet også etter hjemkomst), hvorvidt du har behov for visum til landet som skal besøkes og om du trenger noen spesifikke vaksiner samme tid som den faktiske reisen bestilles. Da slipper du uheldige åpenbaringer dagen før du farter til flyplassen og rasker med deg et utgått pass.

2. Bestill parkering på Gardermoen

Å satse på kollektivtrafikk på veien til avgangshallen er ikke alltid like lett. Ikke minst må man bo i umiddelbar nærhet av de kollektive tilbudene for at det skal være gunstig. I tillegg må man ta høyde for forsinkelser grunnet signalfeil, øvrige reisende eller andre uforutsette problemer. I tillegg er det ikke alltid god plass på busser eller tog, noe som kan være uheldig for eldre reisende eller familier på tur.

Dersom du tar bilen kan du spare både tid, mas og penger! I tillegg får du muligheten til å pakke bilen dagen før dersom det er ønskelig, dere kan høre på den musikken dere selv ønsker og dra nøyaktig når det best passer for dere. Da slipper man å håpe at den kollektive løsningen ikke blir forsinket, eller å vente unødvendig lenge fordi man måtte ta en tidlig rute.

Bilen kan dere trygt sette fra dere på en anerkjent parkeringsplass. Her står den trygt og venter på at du kommer hjem fra ferien – kanskje med enda litt mer bagasje som den har god plass til i baksetet eller bagasjerommet. Er det kaldt ute venter den oppvarmet på deg, kanskje med nye dekk – og ren og pen dersom du ønsker det. En liten luksus på turen som gjør reisen desto mer behagelig.

 

3. Pakk smart og gjerne lett

Mange reisende pakker gjerne til den store gullmedalje når en ferie står for tur, men hvor sannsynlig er det at du kommer til å bruke tre ulike bukser, fire shorts, åtte t-skjorter og fem gensere på en uke? Undertøy stappes ned i kofferter, sokker skal man ha utallige par av og kosmetikk, kremer og hårprodukter kan man ikke etterlate seg. Eller?

Flere og flere velger faktisk å reise kun med håndbagasje. Det er kanskje lettere om man reiser på helgeturer eller alene til varme strøk. Likevel er det fullt mulig for alle og enhver å pakke lettere og smartere. Tenk gjennom hva du egentlig kommer til å bruke av klær og kosmetikk på turen, og husk at du alltid kan kjøpe en ekstra truse, eller vaske en som er skitten dersom du plutselig skulle gå tom for rene. Vi ser som regel for oss situasjoner som sjeldent skjer på tur: en vill storm, et plutselig ball som krever kjole eller dress eller en hverdag hvor vi går fullt stylet gjennom alle fridagene. Tenk realistisk og pakk deretter.

 

pakk lett

 

Gjør også gjerne klar en liten dagssekk eller veske som du kan ha med på flyet, og pakk denne smart. Pass på at lommebok, telefon, pass og eventuelle dokumenter ligger trygt, men lett tilgjengelig for deg.

Ved å pakke fornuftig vil du både spare tid og plass, i tillegg til å redusere stresset. Tenk hvor mye deiligere det er å dra med seg en lett koffert enn det er å drasse på et tonn.

 

4. Legg frem flyantrekket dagen før

Mange fly går tidlig om morgenen, og i ørska bruker vi som regel litt lenger tid enn vanlig på å gjøre oss klare. Skal du av gårde før soloppgang gjør du lurt i å legge frem et komfortabelt antrekk dagen før du drar.

Skal du reise kort, og har behov for å se anstendig ut med det samme du lander, kan du planlegge et fint antrekk, mens dersom du heller skal reise lenger og ønsker komfort, bør du fokusere på dette. Husk også at fly gjerne blir kalde, og at det kan være deilig med en ekstra genser å tre over hodet. Pakker du for ungene kan de få være med på å velge ut (kanskje under strenge rammer) hva de vil fly i dagen etter. Dette skaper både forventing om at morgendagen skal være effektiv, samt en glede over at de snart skal få være med på tur.

 

booke fly

5. Ta tiden til hjelp

Kanskje et gjentagende tips du har hørt utallige ganger før, men like fullt et av de viktigste rådene en kan gi reisende – sørg for god tid. Dette gjelder både før du reiser mot flyplassen, under reisen og når du ankommer gaten. Dersom du vet at du har god tid i alle ledd av reisen vil pulsen roe seg og du vil automatisk få en mer avslappende tur.

Pass på at du får med deg alt du skal, at du rekker å gjøre deg og eventuelt andre i stand og at noe mat blir fortært. Skal dere reise innlands anbefaler Gardermoen for eksempel at du bør sjekke inn minst én time før flyet tar av. Skal du på utenlandstur bør du forlenge denne tiden med minimum 30 minutter. Reiser du alene eller med andre voksne kan det hende at dette rekker i massevis, men dersom du skal på tur med små barn bør du kanskje beregne enda bedre tid.

 

6. Sjekk inn online

Det virker nesten som om tiden hvor en sjekket inn i skranker er over. Det gjøres selvfølgelig fremdeles mange steder, og noen reisende foretrekker dette. Likevel ser vi en tydelig trend på at stadig flere velger å sjekke inn på forhånd gjerne online. Dette kan definitivt være med på å skape en mer behagelig reisestart da du slipper unna ekstra køer.

Har du sjekket inn på forhånd kan du mange steder selv ordne med sending av bagasje, og dersom du kun har håndbagasje kan du gå direkte til sikkerhetskontrollen når du ankommer flyplassen.

 

bil til flyplassen

 

7. Kos deg før du går til gaten

Har man beregnet i overkant god tid før avreise, kan mange gå rundt og kjede seg, bli utålmodige og på den måten bygge opp et kroppslig stress. Bruk heller den ekstra tiden til kos. Reiser du alene er det ofte mange butikker du kan kikke i, blader du kan lese eller musikk du kan lytte til. Har du med deg en bok eller et nettbrett vil tiden før avreise gå fort.

Reiser du med venner, eller er dere et par som skal på ferie? Da er det alltids hyggelig å starte turen på en bar eller kafé. Her kan dere sitte og planlegge de kommende dagene og glede dere sammen.

Er det en familieferie som er i ferd med å starte? Da bør du fokusere på ungene, og sørge for at de hygger seg. Hygg dere sammen med samtaler, leker eller mat. Jo bedre humør alle er i, desto lettere blir oppstarten av ferien.

Pust med magen, senk skuldrene og husk – du skal på ferie. Kos deg!

 

Se priser og bestill parkering her. Eller kontakt oss i skjemaet under.

Kontakt oss